Aventurijn

Even voorstellen

Aventurijn, dat ben ik: Jolanda van der Meer. Ik woon in Donkerbroek. Ik hou van lezen, naar het theater gaan en lekker (uit) eten. Ik woon in een verbouwde boerderij, ongeveer één kilometer buiten het dorp. De voormalige schuur is verbouwd tot woonhuis en daar woon ik met mijn man en twee pleegkinderen. Het voormalige woonhuis wordt tegenwoordig gebruikt als woonhuis voor begeleid wonen, waar drie jong-volwassenen wonen.

Ik heb in 1994 mijn studie Orthopedagogiek (Universiteit Groningen) afgerond en ben toen gaan werken als zorgcoördinator op een behandelgroep bij het toenmalige Maartenswouden (tegenwoordig Talant) in Drachten. In 1998 ben ik als orthopedagoog en hoofd zorgondersteuning gaan werken bij ’s Heeren Loo Opmaat in Bedum.

Sinds 2004 ben ik mijn eigen praktijk begonnen als orthopedagoog. Bovendien organiseer ik sinds die tijd ook vakanties en weekenden voor kinderen met een beperking, met name autisme, AD(H)D of een verstandelijke beperking.

Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken en ze helpen zich te ontwikkelen. Wat ik belangrijk vind, is dat kinderen zichzelf kunnen zijn tijdens de weekend- of vakantieopvang. Dat ze lekker ontspannend bezig zijn en zelf keuzes kunnen maken in wat ze willen doen en welke activiteiten er aangeboden gaan worden. Maar ook dat ze leren overleggen met de andere kinderen en dan de best mogelijke oplossing vinden. Ik vind het leuk om verschillende activiteiten aan te bieden op het gebied van sport en spel, natuur en techniek, kunst en cultuur en creatief. Verder vind ik herkenbaarheid en zich veilig voelen belangrijke begrippen. Op de opvang werken wij daarom volgens een vrij vaste dagstructuur, waarin gezamenlijke eet- en drinkmomenten afgewisseld worden met vrij spel, spontane activiteiten en voorbereide activiteiten.

Sinds 2015 werk ik hiernaast als bewindvoerder en mentor. Van cliënten die 18 jaar werden kreeg ik regelmatig de vraag of ik niet hun mentor en/of bewindvoerder wilde worden en zo langzamerhand ben ik hier ingerold. Dit doe ik nu professioneel onder Beryl bewindvoering en mentorschap BV.